ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA
-
-
ERSAĞ RESMİ WEP SİTESİ DEĞİLDİR
-
-
RESMİ ERSAG WEP SİTESİ DEĞİLDİR
-
KESTEL




Vani Mehmet Efendi, Padişah IV. Mehmet’in gazabına uğrayıp Kestel’e sürgün gelmiştir. Kestel o tarihte; Serme, Baraktaki, Gürsu, Vakıf, İsabey topraklarını da içeren çiftlik halindeydi. Vani Mehmet Efendi; köye bir cami(halen türbesi de bunun içindedir), civarında imaret, fırın, medrese, un değirmeni ve hamam yaptırmış ve böylece yerleşim başlamıştır.
1487’de 9 hanesi Müslüman 16 hane mevcuttur. 1877-78 Osmanlı-Rus Harbinde; Bulgaristan’dan 40 hane Kestel’e gelmiş, bunu 1908’de 14, 1913’de 106 hane takip etmiştir. 1909’da 38 hane olan Kestel’in, 1927 yılındaki nüfusu 562’dir.
1938 yılına kadar bucak merkezi olan Kestel, bu tarihte Gürsu’ya bağlanıp köy durumuna gelmiştir. 1960 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuştur.

Kestel Güney Marmara Bölgesinde Bursa İlinin doğusunda 29o12 boylam, 40o9 enlemde bulunmaktadır. Doğusunda; Yenişehir, İnegöl, batısında; Yıldırım, Osmangazi, güneyinde; Keles, Osmangazi, kuzeyinde; Gürsu ve Gemlik İlçeleri bulunmaktadır.
Denizden yüksekliği 155 metre olup arazi genellikle dağlıktır. Yüzölçümü 423 km2 (42.310 ha) olup nemli ılıman bir iklim kuşağındadır. 24.588 ha. alan ormandır. Başlıca ağaç türleri; çam, köknar, kestane’dir. Tarım alanı 15.652 ha.’dır. Orman ve yerleşim alanları dışındaki arazinin tamamında tarım yapılmaktadır.
Kestel İlçesi birinci derece deprem bölgesi içindedir. Özellikle ova kısmı deprem tehlikesiyle en çok karşı karşıya olan kesimidir. İlçenin dağ yamacındaki güney kısmı daha güvenlidir. Kestel genelde ılıman bir iklime sahiptir. Nem oranı yüksektir. En sıcak ay Ağustos, en soğuk ay Ocaktır. Ortalama yağış 759,4 kg/m2 ‘ dir





Çeşitli büyüklüklerde alışveriş merkezleri vardır.
Halkın en önemli eğlence aracı TV, en önemli eğlence yerleri kahvehanelerdir. Belediyeye ait şehir parkı vardır. Yeni piknik alanı tahsis ve inşaa edilmiştir.
Bahar ve yaz aylarında İlçe sınırlarındaki alanlara pikniğe gelenler önemli bir sosyal hareketlilik getirir. Hem İlçe sakinleri hem de Bursa’dan gelenler başta Saitabat şelalesi olmak üzere Alaçam, Gözede, Osmaniye, Orhaniye, Derekızık, Şükraniye, Eski Ankara Yolu, Narlıdere, Dudaklı ve Gölbaşı’nda piknik yapmaktadırlar.
Kültürel yaşamda önemli günlerin başında, her yıl düzenlenen “Bahar Temizliği Haftası” “Kestel Kültür ve Turizm Sanat Festivali” “Kestel Kitap Günleri” “Kestel Balkan Panayırı”, Kestel Gençlik Şöleni” ile Belediye ve (Vani Mehmet, Barakfakih ve Serme) bazı köylerin yaz aylarında sırayla yaptığı pilav ve piknik günleri gelmektedir.







20 yıl önce başlayan dış mekân süs bitkileri üretimi tüm Türkiye pazarında satılmaktadır.
Ova köylerde çoğunlukla şeftali ve armut başta olmak üzere meyve, dağ köylerinde ahududu ve böğürtlen ürünleri önemli düzeydedir.
İlçede tarımla uğraşanların; % 10’u hayvancılık, % 1,5’i fidancılık, % 15’i sebzecilik, % 25’i meyvecilik, % 30’u tarla ürünleri, % 18,5’i diğer alanlarda (endüstri bitkileri, yem bitkileri, bağ vb.) faaliyet göstermektedir.
Bitki Yetiştirme Ruhsatı ve Bitki Pasaportu: İlçemiz dahilinde kayıtlı olan toplam 116 Ruhsa, Bitki Pasaportuna dahil edilmiştir. Bunların 51 tanesine bitki yetiştirme ruhsatı verilmiştir. Bitki pasaportuna 4 firma adına 65 parselde bitki pasaportuna eklenmiştir. İlçemizde bulunan tüm fidan üreticilerine geniş katılımla Bitki pasaportu hakkında 1 tane eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Gerekli olan belge ve bilgiler belirtilerek gerekli uyarılar yapılmıştır.
Eküy ( Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi ) Projesi: İlçemizde

Armut ve Şeftali olmak üzere 2 ürün üzerinden çalışmalar yapılmaktadır. 1-) Armut projesi sadece Serme mahallesinde uygulanmakta olup, 16 çiftçimizin katılımıyla 120,31 da alanda gerçekleştirilmekte olup, herhangi bir sorun tespit edilmemiştir.Bu proje kapsamında bir kez eğitim toplantısı, 2 kez de armutla ilgili çiftçi toplantısı yapılmıştır. Ürünlerle ilgili gerekli numuneler analiz için bakanlığın yetkilendirdiği gıda kontrol laboratuarına gönderilmiş olup, herhangi bir kalıntıya rastlanılmamıştır.2-) Şeftali projesi sadece Dudaklı köyünde uygulanmakta olup, 10 çiftçimizin katılımıyla 106,59 da alanda gerçekleştirilmekte olup, herhangi bir sorun tespit edilmemiştir.Bu proje kapsamında bir kez eğitim toplantısı, 1 kez de Şeftali ile ilgili çiftçi toplantısı yapılmıştır. Ürünlerle ilgili gerekli numuneler analiz için bakanlığın yetkilendirdiği gıda kontrol laboratuarına gönderilmiş olup, herhangi bir kalıntıya rastlanılmamıştır.
Üretici Kayıt Defteri:
İlçemizde üretilen sebze ve meyve ürünleri ile ilgili, çiftçilerimizin ürünlerini yurtiçi ve yurt dışı piyasalarda pazarlayabilmeleri için tarımsal ürünlerle ilgili
